Livsmedelsverket Pressmeddelande: Insekter som livsmedel och korsreaktioner vid skaldjursallergi

Livsmedelsverket gick den 27 oktober ut med ett pressmeddelande angående att det efter en EU-dom är tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel, även i Sverige, under en övergångsperiod. I samband med detta vill vi uppmärksamma vården och Astma och allergiförbundet på den eventuella risken för korsreaktioner hos personer med allergi mot skaldjur. Dagens forskning pekar på att risken för korsreaktioner är relativt hög mellan skaldjur och vissa insekter. Det finns korsallergiska reaktioner beskrivna mellan exempelvis räkor och mjölmask samt mellan kräftdjur och hussyrsa. Det är viktigt att känna till risken för korsallergi mot insekter även om dagens kunskap inte är tillräcklig.

Läs mer i Pressmeddelandet samt i Nyhetsbrev om korsallergi mot insekter. Det finns även information om allergi mot skaldjur och insekter samt om Nya livsmedel på Livsmedelverkets webbplats.


Publicerad
2020-10-30 av Emma Göksor

forum Kommentarer

Kommentera